perjantai 26. helmikuuta 2016

Tiiveysmittaus

Nyt on meidänkin tupamme sitten tarkistettu vuotokohtien varalta.
Meidän Kontion talotoimitukseemme kuului Vertian tekemä tiiveysmittaus joka suoritettiin tämän viikon maanantaina.

Vertian sivuilla kerrotaan tiiveysmittauksesta seuraavasti:

"Tiiveysmittauksella selvitetään rakennuksen ilmanpitävyys sekä paikannetaan vuotokohtien sijainnit. Voit korjata löytyneet vuodot usein jo mittauksen aikana. Korjausten avulla parhaimmillaan puolitat talosi ilmavuodon. Mittauksesta saat selkeän raportin, jossa löydetyt vuodot on esitetty lämpökuvin. Hyvä tulos kertoo ennen kaikkea hyvästä rakentamisen laadusta!"  Vertia

Meidän talostamme on jo ennen rakentamista annettu ohjeellinen energiatodistus. Tässä todistuksessa oli arvioitu talomme kuuluvan enrgialuokkaan C ja ohjeellisen ilmanvuotoluvun olevan 2.

ILMATIIVEYDEN VAIKUTUKSET TYYPILLISESSÄ OMAKOTITALOSSA:


TiiveysIlmanvuotoluku q50Energiankulutus vuotokohtien kautta vuodessaKustannukset vuodessaKustannukset 20 vuodessa
Heikko (määräysten enimmäisarvo)4,02600 kWh360 €7200 €
Erinomainen0,5300 kWh40 €, säästöä 320 €800 €, säästöä 6400 €
Kuva Vertia

Meidän talomme sai kuitenkin mittauksessa tuloksen 1, joka on reilusti parempi kuin annettu ohjeellinen arvo. Mittaaja oli jopa sanonut, että kohteemme on tylsä, koska oikeastaan yhtään selvää, merkittävää vuotokohtaa ei löytynyt.

Vertian tulosten mukaan uusissa pientaloissa keskiarvo ilmanvaihtoluku on 1.3. Kivitalot ovat keskimäärin tiiviimpiä (1,2) kuin puutalot (1,3) ja hirsitalojen keskiarvo on 2,2. 
Meidän talomme ilmanvuotoluku on siis 1.0 ja arvosanalla kiitettävä talomme nousee energialuokkaan B.


Talosta otettiin myös muutamia kuvia lämpökameralla, mutta merkittäviä vuotokohtia ei löytynyt.







Meidän talomme rupeaa tiiveyden osalta olemaan valmis, joten toista mittausta ei ole tarpeen tehdä. Ilmanvuotoluku ei tule meidän tapauksessa enää juurikaan paranemeaan rakentamisen myötä. Aikaisessa vaiheessa tehdyn mittauksen voi tosiaan vielä uusia korjattuaan ilmanvuotokohtia jos ilmanvuotolukuun ei ole tyytyväinen.
Jos haluat lukea lisää tiiveysmittauksesta voit tehdä sen esimerkiksi täällä.

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Ystäväni rakennuttaa Kemiin hirsitaloa ja hän on miettinyt, että onko ilmatiiveysmittauksesta muuta kuin lopussa mitään hyötyä. Kuten mainitset, uusia vuotokohtia voi ilmetä rakentamisen jatkuessa joten aiempi mittaustulos on sinällään turha. Laadukas rakentaminen on kyllä paras toivo hyvälle tulokselle ilmatiiveysmittauksessa.

    VastaaPoista