maanantai 22. helmikuuta 2016

Lattialämmitys yläkertaan

Seneran pojathan kävivät viime viikolla asentamassa yläkertaan lattialämmitysputket. Saimme syksyllä edullisen tarjouksen putkista asennettuna, joten ilman muuta silloin asennettuna :)
Päätimme rakentaa palapelin ja säästää sievoisen summan rahaa emmekä siis tehneet yläkertaan kipsivalua. Se olisi tietysti ollut nopea ja äärimmäisen helppo tapa, mutta maksanut suurinpiirtein nelisen tonnia koko yläkerran alalle. (yläkerrassa 76 m²)
Aikamoinen nyplääminenhän noissa kipsilevysoiroissa oli, mutta senkin rahan saa laitettua johonkin järkevämpään.  Mies siis leikkasi käsisirkkelillä isosta levystä tuommoisia soiroja.
Ideanahan tässä on täyttää vielä kaikki kolot massalla, jolloin minnekkään ei jää minkäänlaista ilmarakoa. Ilmahan toimii hyvänä eristeenä ja silloin lattialämmityksen teho tippuu, sen on tarkoitus lämmittää tasaisesti joka alueelta. 
Seneran poikien putkitukset eivät menneet ihan suoraan, vaikka piirsivät oikein viivatkin lattiaan, hankaloitti tietysti meidän hommiamme kun yksikään väli ei ollut samanlainen ja kipsilevyt eivät sopineet rakoihin tasaisesti. 
Tässä mies levittää tuota massaa kaikkiin rakoihin ja sinne ei siis saisi jäädä yhtään ilmaa. Putket menevät siis kokonaan peittoon tuon massan alle. Seos oli aikamoista litkua ja yhteen lastenhuoneeseen kului n. 3 säkkiä tavaraa, eli mistään pikkuhommasta ei ole kyse jos päivän aikana saa tehtyä yhden huoneen... Selän päälle ottaa myös tuo ergonominen työskentelyasento...

Tämän hienouden päälle tulee sitten vielä yksi kipsilevykerros joska täytyy sitten vaikka sikabondilla liimata kiinni. Ylimmäistä kerrostahan ei voi enää ruuvata, jottei vahingossa osu noihin putkiin. Sitten meidän yläkerran lattia on "valmis" odottelemaan pintamateriaaleja, kaikkein todennäköisimmin laminaattia. 
Laminaatti toimii laatan kanssa kuitenkin kaikkein parhaiten lattialämmityksen kanssa. Puu ja korkkilattiat esim. tuntuvat jalan alla paljon lämmemeltä ilmankin lattialämmitystä joten niitä emme laita. Jonkin lämmityksen yläkerta olisi jokatapauksessa tarvinnut ja jos emme olisi laittaneet lattialämmitystä lattiamateriaalimme olisi todennäköisesti ollut korkki. Hyvin kulutusta kestävää ja lämmin jalan alla ilmankin lämmitystä. 

1 kommentti:

  1. Käsisirkkeli onkin hyvä apuväline tässä varmasti. Meillä on myös harkittu lattialämmityksen hankintaa. Me asumme omakotitalossa ja melko paljon pinta-alaa on. Olisi kuitenkin mukavaa, kun olisi lämmintä tossujenkin alla talvisin. https://www.infraheat.com/lattialammitys

    VastaaPoista