sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Mikrosementtiä kylppäriin Part 2. Valmista tuli!

Mikrosementtilattian tekeminen vaatii pitkää pinnaa, huolellisuutta ja kärsivällisyyttä joita minulle ei ole kummoisesti jaettu...

Kirjoittelin Mikrosementtilattian pohjatöistä tässä postauksessa.

Vesieristysten jälkeen päästiin sitten tosi toimiin. Matkahuolto toimitti paketit. Ensin piti tosin selvittää missä ne ovat, sillä tälläkin pikku tuppukylällä on näköjään Matkahuollon 3 eri toimipistettä, josta yhdestä en ollut vielä kuullutkaan, mutta sinne menevät siis kaikki paketit. (Tuovatko ne jotain muutakin kuin paketteja, voisiko sieltä tilata esim. pienen ponin tytölle?) Noh, hyvä tietää jatkossa mistä emäntä hakee kaikki netistä tilaamansa nettirautakauppojen paketit.

Itse asiaan. Mies siis levitti ensimmäisen kerran Gruescoa, jolla saadaan siis viimeset epätasaisuudet (ne vesieristelaipat!) piilotettua. Ohjeessa annetaan neuvoksi, että sillä voidaan paikallisesti tasoittaa 1-0,5 mm heittoja. Levityskerran jälkeen minä hioin lattiaa kontallaan n. 2 tuntia ja kärsin loppupäivän kipeistä polvista ja selästä. Tätä harjoitusta toistettiin perättäisinä päivinä niin, että mies veti vielä 2 kerrosta lisää Gruescoa ja minä hioin ne joka levityskerran jälkeen seuraavana päivänä kasikymppisellä hiomapaperilla.
Hiomista riittää

Gruesco levitettynä ja hiottuna




Tämän jälkeen päästiin mikrosementin kimppuun. Sitä levitettiin yhteensä 3 kerrosta. Ja joka kerrosten välissä minä taas hioin lattian. ja kun mies tuli paikalle, sain hiota vielä vähän lisää... Voin kertoa, että 240 karkeudella olevaa hiomapaperia kannattaa varata riittävästi.

Ensimmäinen kerros mikrosementtiä, vielä näkyy vedeneristyslaipat


Ja toinen kerros

Kaikkeen tähän meni varmaan aikaa parisen viikoa, koska joka päivä en raksalle ehtinyt ja miehelläkin oli muita hommia. Tämän jälkeen lattian piti antaa vielä kuivua vähintään 9 vrk ennen lakkausta.



Ennen lakkausta lattia piti toki pestä hiontapölystä pois. Mukava yllätys oli kun saunan puolelta ei vesi mennyt pois ja koko sauna lainehti.
Sieluni silmissä näin, kuinka mies on unohtanut liittää viemäriputket ja kuinka lattia joudutaan piikkaamaan auki ja minun ihanat mikrosementtini ovat ainiaaksi historiaa. Lopulta kylppärissä olleesta kolmesta kaivosta, yhdestä puuttui pieni reikä, josta saunan vedet valuvat toiseen viemäriin. Se oli unohtunut puhkaista, mutta oli helppo homma ja lattialle ei käynyt mitenkään.

Itse lakkaus oli helppo homma, se sujui päivässä. Lakkauskerroksia tuli yhteensä 5 ja niiden levitysväli oli 40-60 min. Levityksen tein minä miehen ollessa töissä, vähän niinkuin salaa, että pääsen minäkin sanomaan tehneeni lattiaan muutakin kuin hiomaan sitä pois. Hyvä siitä tuli! Ja ihan Pirkan pesusienellä levitin kun ei parempaakaan löytynyt.

Tältä se lattia nyt näyttää.


Valmis lattia lakattuna, valkoinen  muovinen kaivon kansi lentää vielä huitsin nevadaan...

Haaveilen vielä kodinhoitohuoneeseen mikrosementtilattiasta, mutta siitäkin huolimatta kuinka ihanan upea se on, siinä on niin mieletön homma, että taidamme kuitenkin laatoittaa KHH:n lattian. Ja vaikka sen homman vielä jaksaisi tehdä, tekee mielemme jo kovasti muuttamaan ja pelkän lattian tekemiseen menee monta viikkoa, kaikkine kuivumisaikoineen yms. ettemme taida siihen ruveta.

Itse lattian tekeminen ei mielestäni ollut kovin vaikeaa (en tosin itse levittynyt kyllä yhtään mikrosementtiä) mutta se vaatii paljon työtä, kovaa hiomista ja kunnollista, tasaista pohjaa sekä aikaa jotta saa tasaisen ja kauniin lopputuloksen, kiireessä sitä ei parane tehdä.

Meidän mikrosementit tuli Suomen Betonileimasimelta ja heidän sivuillaan on kaikille innokkaille hyvät ohjeet.
SBL:n ohjeet mikrosementin tekoon

Video mikrosementin asennuksesta





8 kommenttia:

  1. Wau!!! Mieletön urakka, mutta lopputulos on super-hieno!! Tuo mikrosementtipinta on aivan ihana, ihailen kärsivällisyyttänne, että olette jaksaneet työstää siitä noin täydellisen.

    VastaaPoista
  2. Meillä on ollut tämä lattia nyt 4:ttä vuotta käytössä ja kerron tässä VAIN oman kokemukseni : Lattia on ihan pirun liukas. Onneksi saadaan tänä kesänä laattaa lattiaan niin loppuu se liukastelu. Meillä oli pakko pitää pienten lasten takia lattialla koko ajan muovimattoja ja siltikin ne liukasteli, kun eivät muistaneet varoa. Suosittelen lattiaa vain aikuisille tai isoille lapsille liukkauden takia ( he ehkä muistavat varoa). Vanhuksille hengenvaarallinen! Rehellisesti sanottuna en suosittele. Ainut hyvä asia on saumattomuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lattiahan on käytännössä vielä kokeilematta, joten en osaa vielä tarkkaan sanoa, liukkaaltahan se tuntuu ja sen teki tuo lakka, ilman sitä olisi ollut hyvä. MUTTA kyllä normi laattakin vaikka olisi mikä "antislip" on AINA märkänä liukas ja varsinkin niiden lapsien (ja vanhusten, jollaiseksi en itseäni myönnä vielä kymmeniin vuosiin) kanssa on aina oltava erityisen varovainen. Tähän saakka on niitä ihania mattoja suihkussa käytetty ja todennäköisesti käytetään jatkossakin;) Joten no proplem! Joten en nyt ole ainakaan vielä lagtiaa laatoittamassa, koska se ei edes poista ongelmaa.

      Poista
  3. Meillä myös lattia paikoitellen todella liukas. Ollaan laitettu niitä liukastumismattoja lattioille(rumiahan ne on) ja kun niitä pitää pitkään, jättää se värimuutoksia lattiaan. MUTTA vaikka tämä postaus onkin vuodelta 2016, toivottavasti osaisit kertoa, miten saitte nuo kaivonkansien liitäntäkohdat kauniiksi? Meillä jäi se reuna harvinaisen rumaksi ja pistää silmään. Laatan päälle siis vedettiin mikrosementointi.Teillä näyttää ainakin kuvassa siistiltä. Samoin kuin tuo lattian ja seinän liityntäkohta, mikä sekin suttuinen meillä. Toki meillä seinäkin mikrosementtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Paula!
      Meilläkin lasten kanssa saunoessa on lattialla liukuestematto, mutta se täytyy kyllä saunomisen jälkeen nostaa heti pois, muutoin lattiaan jää ikävät jäljet. Kuten kaikki muukin mikä lattialle märkänä jää, jättää kyllä jäljen, että kaikki ylimääräinen pois lattialta aina saunomisen ja suihkuttelun jälkeen, niin lattia pysyy siistinä :)

      Noista reunoista en osaa sanoa miten ne sitten on siistiksi saatu. Kuten tuolla kirjoituksessa kuvailin, mikrosementointi oli aika hankalaa ja työlästä. Uskoisin siistien saunojen tekemisen onnistuneen rittävän monella ohuella kerroksella ja pyöreät kaivon kohdat ihan paljain sormin viimeistelemellä.

      Poista