Vesieristyksen tekemiseen varsinkin taloyhtiöissä vaaditaan yleensä sertifikaatin omaava rakennusmies. Sertifikaatin pitäisi tällöin olla tae oikeinsuoritetusta vedeneristyksestä.
Nykyisillä rakennumääräyksillä omakotitalorakentaja saa vesieristää monen monta paikkaa. Meidän talossamme se käsittää kaksi kylpyhuonetta, saunan, wc:n lattian sekä allasseinän, kodinhoitohuoneen lattian, kurapisteen ja allasseinän sekä teknisentilan lattian. Olemme vesieristäneet myös keittiön lattian ja seinän allaseinältä sekä tiskikoneen kohdalta. Näihinkin kohteisiin olisi taas saanut heitellä satasia jos siihen olisi palkannut sertifikkaattimiehen tekemään, joten jälleen kerran, tee se itse!
Olemme monen monta kertaa todenneet, että itse tekemällä saa yleensä laadukasta jälkeä kunhan on huolellinen, tutustuu hyvin ohjeisiin ja tekee asiat alusta asti kunnolla ja laadukkaasti. Kun rakentaa itselleen toivottavasti loppuelämän kotia, haluaa tehdä kaiken mahdollisimman hyvin. Itse tekemällä tiedät myös takuuvarmasti, että kaikki työvaiheet on tehty oikein ja ohjeiden mukaan.
Vesieristys ei ole mielestäni mitään rakettitiedettä. Jos talonkin saa pystyyn niin kyllähän siinä yksi vesieristyskin tehdään...
Hyvä selkokielinen ohje löytyy esimerkiksi
täältä.
Yksi hyvä konsti itse tekemällä on myös tulevaisuutta varten dokumentoida kaikki työvaiheet. Isäntä on ottanut varmasti tuhansia kuvia rakennusaikana. Näin jos joku joskus kysyy miten joku asia on tehty tai epäillään vaikka virhettä, on jotain todistusaineitoa tallella.
Itse tehdyn vesierityksen haluan tallentaa omiin arkistoihini, jos sattuu vaikka vesivahinko tulemaan. En tiedä miten vakuutusyhtiöt suhtautuvat itse tehtyihin vesierityksiin? Korvataanko vesivahinkoa jos vedeneristyksiä ei ole tehty sertifikaatin omistavan toimesta? Jos jollakulla on tästä tarkempaa tietoa, kuulisin mielelläni.
Siitäkin huolimatta me sen olemme itse tehneet ja tässä siitä todisteita, että ne sieltä löytyvät:
Ensiksi tietysti on seinät primeroitu, tässä tapauksessa harkkoseinät suhteella 1:3 ja kipsilevyseinät 1:1. Olemme käyttäneet joka työvaiheessa saman valmistajan tuotteita, jotta ne ovat varmasti yhteensopivia keskenään.
Kaikki nurkat ja putkien läpiviennit on vahvistettu nauhalla. nauhasta on leikattu tarpeeksi pieni pala pois, jolloin se muodostaa kauluksen putken ympärille. Nämä läpiviennit ja viemärin vesieristys on tehtävä erityisen huolellisesti sillä ne ovat yleensä juuri ne ongelmakohdat joista mahdolliset vesivahingot alkavat.
 |
Hanakulmien läpiviennit kertaalleen vesieristettynä. |
 |
Ja tässä toiseen kertaan |
Seinien vesieristykseen on minun työtavallani riittänyt kaksi kertaa. Olen käyttänyt sekä telaa, että isoa pensseliä. Eristettä on laitettava riittävästi, jotta siitä saa aikaiseksi tarpeeksi paksun kalvon. Olen ottanut vesieristeestä myös koepalat varmistaakseni riittävän paksuuden. Meidän käytämämme tuotteet ilmoittavat ohjeeksi että vedeneristeen kuivakalvon paksuus tulee olla seinissä vähintään 0,3 ml. Vedeneristeen kokonaismenekki seinillä jolla tuo 0,3 ml toteutuu on vähintään 0,55 l / m² tai 850g /m². Lattialla tuo sama paksuus täytyy olla vähintään 0,5 ml ja teknisentilan kohdalla lattiaan vedin silloin kolme vedeneristys kertaa.
Isäntä osti myös tälläisen laitteen jotta varmistui emännän kuraleikeistä ja kyllähän se nuo minimivaatimukset täytti. Alakerran kylpyhuoneesta otettu koepala kertoi seinässä olevan vedeneristyksen paksuudeksi 0,36 ml. Muistakaahan ettei sitä koepalaa oteta sitten suihkun alta vaan mielellään sellaisesta paikasta joka todennäköisimmin ei joudu ainakaan kovin herkästi vedelle altttiiksi. Ja sitten muistaa vielä korjata paikan uudella vedeneristeellä.
Koepalat koetan myös pitää tallessa, jos niitä joku sattuu joskus kysymään. Mitä todennäköisimmin laitan ne sellaiseen talteen josta en enää itsekkään tule niitä löytämään.
Keittiön kaappirivikin näyttää päässeen paikoilleen ja syy siihen miksi sekin pääsi tähän postaukseen löytyy takaseinältä. Sieltäkin altaan takaa nyt vedeneristys löytyy.
Haluan vielä muistuttaa etten suinkaan kehoita ketään tekemään vedeneristysksiä itse, varsinkaan minun ohjeillani. Haluan vain aiheuttaa edes hieman ajatuksia siitä onko tämä(kin) homma tosiaan niin vaikeaa ettei siihen ilman sertifikaatteja pysty maalaisjärjellä, ohjeita ja neuvoja kuuntelemalla (niiltä sertifikaatinomaavilta ammattilaista) ja ohjeita lukemalla? Enkä halua myöskään vähätellä etteikö se sertifikaatti olisi tärkeä, varmasti on, sillä onhan joku todistus oltava siitä ammattitaidosta jos päätät palkata ulkopuolisen tekemään vesieritykset. Kaikki eivät pysty, halua tai ehdi itse tekemään ja silloin siihen on palkattava ammattilainen. Älkää kuitenkaan sokeasti luottako todistuksiin vaan varmasti parhaimman työntekijän saa kyselämällä muilta kanssaraksaajilta suosituksia hyvistä työmiehistä. :)