keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Tontin valinnasta

Karoliina Koti 7 blogista on tehnyt hyvän postauksen siitä millainen on hyvä raksablogi. http://koti7.blogspot.fi/2015/08/millainen-on-mielenkiintoinen-ja-hyva.html
Tästä innostuneena minäkin ajattelin kirjoittaa meidän tontimme ja talomme etsinnästä.

Meillehän tontin etsiminen oli erityisen hankalaa. Tapaamisestamme asti olimme jo haaveilleet uudesta (hirsi?)kodista ja katselleet taloja ensitreffeistä asti. Talo ja toimittajakin oli jo oikeastaan ennalta päätetty, mutta tontti ja uskallus vielä puuttui. Haimmekin sopivaa tonttia enemmän ja vähemmän tosissamme, laskeskelimme budjettia ja lainamääriä, mutta tonttia ei vain tuntunut löytyvän.

Erityisen haasteen tontillemme antoi sen koko. Vaatimus tontin vähimmäis koosta oli nimittäin hehtaarin. Tämä siitä syystä, että minulla on hevosia ollut jo omassa pihassa melkein 20 vuotta. Ne piti siis uuteen kotiinkin saada omalle pihalle. Sellaisia tonttejahan ei paljon ole tai sitten ne ovat aivan totaalisesti budjettimme ulottumattomissa tai jossain aivan korvessa. Eikä vielä riitä, että on hehtaarin tontti jossain merenpinnan tasolla, vaan sen pitäisi olla myös käyttökelpoinen ja saisi mielellään pitää sisällään myös peltoa.

Kun haavemme sitten rupesivat kuumenemaan enemmän ja ajatus oli, että se uusi talo on ihan oikeasti rakennettava kävimme ahkerasti katsomassa kaikki hiemankin isommat tontit, mutta sijainti, laatu tai joku muu aina tökki.

Sitten isoveljeni vihjaisi hylätystä paikasta, jota oli itse joskus vuosia sitten käynyt katsomassa, se oli vielä ihan tässä meidän vieressämme, kotopaikkakunnassani jossa nytkin asuimme. Ja siitä se ajatus sitten lähti...

Isoveljeni ottama kuva tontista vuodelta 2011

Kävimme heti paikan päällä pyörähtämässä ja siinä se sitten oli, meidän tontti. Enää piti selvittää kuka sen omisti ja mistä tälläisen ihmisen saisi kiinni. Ei muuta kun maanmittauslaitoksen karttapaikasta tontin numerot esiin ja soittamaan maanmittauslaitokselle tontin omistajan tiedot. Sitten selvitettiin numeroa numerotiedustelusta ja muutaman hutipuhelun jälkeen sain vihdoin omistajan kiinni ja tein tarjouksen. Ihan ei tarjoukseni riittänyt, mutta pääsimme kuitenkin sopuun hinnasta ja aika nopeasti teimme kaupat. Meidän unelmamme oli taas hieman lähempänä :)

Tontti on kooltaan 1,6 ha ja siitä noin 1 ha on peltoa. Tontilla sijaitsee myös 1800 luvulta oleva vanha, yli 30 vuotta tyhjillään ollut hirsitalo sekä ulkorakennus. Tontti sijaitsee siis kotipaikkakunnallani todella lähellä kaikkia palveluja. Keskustaan on alle 2 km matka, päiväkoti alle kilometrin päässä, kouluun alle 2 km, asuinalueet lähellä, mutteivät kuitenkaan ihan liki. Naapureita kaksi, parin sadan metrin päässä. 
Tie menee tonttimme edestä, ja siinä on jonkin verran liikennettä. Kunta on suunnitellut asuinaluetta vastapäätä, tien toiselle puolelle, mutta talomme puoleiselle alueelle ei ole tulossa mitään, se on maatalousaluetta, lähinnä siis peltoa. Eli ihan naapuriin ei ole ketään kyllä ihan hetkeen muuttamassa. 
Tontti sijaitsee osayleiskaava-alueella ja mitään rajoituksia talon suhteen ei ole ollut. Olemme saaneet tehdä juuri sellaisen talon kuin haluamme, juuri siihen mihin halusimme. Kaikki on ainakin tähän asti sujunut aivan mainiosti kunnan kanssa ja rakennusluvankin saimme alle kahdessa viikossa.

Tontti on aika tasainen, mutta talomme takana on aika iso kallio, johon haaveissa on joskus tehdä iso terassi, ulkosauna, palju ja ja ja...
Vanha talo on määrätty purettavaksi puoli vuotta käyttöönottotarkastuksen jälkeen. Ulkorakennus on tarkoitus kunnostaa hevostalliksi. Autotallia on suunniteltu vanhan talon paikalle, ehkä hyödyksi käyttäen talon vanhoja hirsiä. 

Talostamme löydät lisää tietoa aiemmasta julkaisustani. http://talokumpula.blogspot.fi/2015/10/pohjaratkaisu-ja-julkisivut.html 
Toiveena meillä oli saada iso yhtenäinen tila keittiölle, olohuoneelle ja ruokailutilalle.  Meillä on kaksi lasta, joiden huoneet ja meidän makuuhuoneemme tulevat yläkertaan lisäksi alakerrassa on yksi vierashuone. Talon ulkonäkö on erityisesti meidän mieleemme, hieman sellainen jenkkityylinen. 

Tässä lähes sama kuvakulma tontin ostopäivänä, ei niin vehreänä ;)

Siinä tarinaa meidän unelmastamme :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos linkistä... mullakin on jäänyt tontista kirjoittaminen mutta sen tarinan löytäminen ei ollutkaan yhtä jännittävä tarina kuin teidän! Oli kiva lukea ja uskoisin että tämän luettuaan moni vielä saa inspiraation lähteä etsimään sitä oikeaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä olen ehdottomasti sitä mieltä, että sitä hyvää kannattaa odottaa, monessa asiassa :)

      Poista