tiistai 29. syyskuuta 2015

Perustuksen budjetti

Tänään olen saanut laskettua valmiiksi kaikki perustuksiin liittyvät elementit yhteen ja aika kovin paukkuivat meidän perustusten budjetit. Olimme ajatelleet, toivoneet ja rukoilleet, että saisimme talomme perustettua nätisti kallion päälle, joka hyvin näkyy talomme takana. Näin ei kuitenkaan käynyt. Teetätimme maaperätutkimuksen kesäkuun alussa PMT-Mittauksen toimesta. Kaikki sujui aivan erinomaisesti, työ tehtiin ajallaan ja huolellisesti. Kuitenkin vastoin meidän ajatuksiamme kallio sukelsikin aika rajusti heti talomme alta ja alla oli silkkaa savea...
Monen monta yötä ja päivää pähkäiltiin, siirretäänkö taloa suunnitellusta paikasta johonkin, jos siirretään mihin siirretään ja kuinka paljon? Lopulta päädyimme kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun jossa talo pysyi tasan tarkkaan suunnitelemassamma paikassa, koska sen siihen halusimme. Tämä vaati kuitenkin taas aivan älyttömän määrän lisää töitä.
Talo piti paaluttaa, ja koska talon takaosa oli niin lähellä kalliota, ei siihen paaluja voinut pystyyn laittaa. Näin päädyimme tekemään 16 kpl ns. tynnyrikaivoja. Kaivojen idea on siis toimia paaluina. Siinä porataan tartunnat, joita muistaakseni oli kolme kappaletta per tynnyri, kallioon ja lykätään tynnyri niiden päälle, raudoitetaan ja täytetään betonilla.


Tästä lähdettiin ja siihen se tulee!






Kaikki paalupaikat, missä kallio oli alle 1,5 metrin päässä valettiin siis tynnyrikaivot (yhteensä 16 kpl) ja loput kävi Kankareen paalutus paaluttamassa (14 teräspaalua 1,5-4m paaluina).
Talon takareunasta joutui vielä räjäyttämään kalliota pois, koska edes tynnyrikaivoa ei olisi saanut siihen kohtaan. Siihenkään ei vielä kaatunut budjetti. Kateellisena olen katsellut muiden blogeja, jotka vaan ajavat soraa talon alle, täryttävät sen piukkaan, tilaavat valmiit formexin muotit, latovat ne paikalleen ja tilaavat betoniauton.

Meille ei riittänyt ihan normaali anturakaan, vaan se on normaalia korkeampi. Toki siihenkin olisi formexit saanut, mutta tässä kohtaa ajattelin jo ruveta säästämään. Muotit tehtiin puutavarasta sekä styroxeista, joita joka tapauksessa olisi pitänyt anturan ympärille laittaa.



Valu tehty, tässä bitumisively ja harkkoja

Tämän jälkeen tietysti ladottiin valuharkot paikoilleen. Niitä tuli kaksi riviä vierekkäin, kolme kerrosta ulos ja kaksi sisälle. 




Tämän jälkeen tietysti harkkojen valu, pohjalaatan terästys.

Meillä pohjalaatta valetaan kahdessa erässä, ns. kaksoislaatta. Tässä siis meidän talon pohjatyöt. Viemärit, vesi- ja radonputket menenvät jo ensimmäisessä valussa, mutta muut kuten käyttövesiputket ja lattialämmitys tulee vasta pintavaluun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti