perjantai 3. helmikuuta 2017

To Do-lista

Tekemistä riittää vielä sisätiloissakin ennenkuin kevät toden teolla tulee ja pääsemme puurtamaan puutarhaan.
Mies oli viime viikon kotosalla ja kerkesi laittamaan ison kasan puuttuvia listoja paikoilleen, tosin niittää puuttuu hiukan vieläkin...

Näkyvimmät "mokat" taitaa kuitenkin näkyä noissa meidän hirsipaneeliseinissä. Meillähän kaikki väliseinät lukuunottamatta kodinhoitohuonetta ja lasten huoneen väliseinää ovat hirsipaneelia. Myös koko yläkerta on sitä, sillä aito hirsihän loppuu tuohon välipohjan korkeudelle.
Hirsipaneelithan olen käsitellyt Bloom paneelivahalla ja siitä olen tehnyt oman postauksesna jonka löydät täältä. Itse Bloomissahan ei mitään vikaa ole ilmennyt vaan hirsipaneeleissa. ne eivät ole ilmeisesti olleet aivan täysin kuivia asennusvaiheessa koska ovat nyt selkeästi menneet kasaan.


Tältä näyttävät nyt suurinosa meidän hirsipaneeliseinistämme. Paneeli on kuivunut ja vetäytynyt kasaan, jolloin pontin alle jäänyt osa on tullut näkyviin. Kaikelta tältähän olisi vältytty kun olisimme käsitelleet paneelit ennen niiden asennusta. Se olisi kuitenkin talviaikaan ollut aivan mahdoton tehtävä. Paneelit olisi kaikki pitänyt sahata määrä mittaansa, ne ovat kuitenkin hyvässä lykyssä 5 metriä pitkiä ja korkeuttakin niillä on se sama 275 mm mitä hirsissäkin. Eihän meidän tilat olisi iki maailmassa riittäneet niiden käsittelyyn sisätiloissa, tai sitten siinä olisi mennyt ikuisuus kun muutama kerrallaan niitä olisi maalannut. 
Hirsiseinissä tätä ongelmaa ei ole, koska hirsi painuu, ei kutistu.

Eipä tässä auta kuin marssia kauppaan ostamaan lisää Bloomia ja käsitellä paneeliseinät kokonaan uudelleen. Mitään järkeä ei ole pelkkiä rakoja alkaa maalaamaan, koska silloin jäljestä tulee kamalaa. Kaikkein tasaisimman lopputuloksen Bloomilla saa kun maalaa hirren (tai paneelin) kerrallaan, eikä missään vaiheessa jätä rajoja mihinkään. Paikka maalauksia sillä ei pysty tekemään, raja jää takuuvarmasti näkyviin!

Tässä vasemmalla hirsiseinä ja oikealla hirsipaneeli.
Sama kutistuminen näkyy myös listoissa
Kesken ne ovat muutenkin, koska naulanpäät ovat vielä
jääneet kittaamatta ja maalaamatta.

Tosiaan, tämä sama ilmiö toistuu myös kaikissa meidän listoituksissamme. Listat ovat olleet asennushetkellä sen verran kosteita, että jiirit ovat olleet suorassa, nyt puu on kutistunut ja rako tullut näkyviin.
Meidän talotoimitukseen toki kuuluivat listojen päälle tulevat koristeet, joita meidän makuuhuoneeseen kokeiltiin. Niiden kauneudesta voidaan toki olla montaa mieltä ja koska niitä ei laitettu muualle kuin meidän makuuhuoneeseemme minun mielipiteeni voi varmaan arvata ;)
Toki ne tallessa ovat vieläkin, mutta kyllä se taitaa olla kittiä ja maalia jolla raot tukitaan. Minusta kun jiiriin sahatut listat ovat kaikkein kauniinpia.

Ikkunoissa näkyy Kontion nurkkakoristeet.

Siinä nyt taas muutama sudenkuoppa vältettäväksi muille raksaajille, vaikka toisaalta, jos tämä olisi tiedossa ollut, en tiedä olisiko sitä muuten voinut toteuttaa, Saunan kuusipaneelit on käsitelty etukäteen, mutta massiivuudessaan ne eivät ole hirsipaneelien luokkaa ja siten paljon helpompia käsitellä. Kesäaikaan tosin olisi paneelit ollut helppo käsitellä etukäteen ulkoa, niin ei tarvitse moneen kertaan maalailla. 


Ja nyt on oikeasti se meidän saunakin valmis. On kuituvalot laitettu ja mies sai ikkunan smyygitkin vihdoin tehtyä :) Saunottu ollaan kyllä ahkerasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti